"BH Telecom" profitabilna kompanija sa teretima iz prošlosti

Bez autora
Feb 04 2024

Analizom zateknutog stanja i prezentacijom plana novih strateških pravaca, juče je u Sarajevu prezentirano 100 dana nove uprave "BH Telecoma".

V.d. generalnog direktora Amel Kovačević je istakao kako su novi Nadzorni odbor i Uprava, na čelu sa Amelom Kovačevićem, poduzeli različite aktivnosti prvih 100 dana kako bi utvrdili stvarno stanje kompanije.

"Provedena je dubinska analiza poslovanja, pregledani su revizorski izvještaji, analizirani svi interni procesi i organizacija. Rezultat provedenih aktivnosti bio je da se sa sigurnošću može reći da je 'BH Telecom' profitabilna kompanija, kompanija koja ima značajan tržišni udio u svojoj oblasti, te ogroman potencijal kada je u pitanju razvoj telekomunikacione industrije u Bosni i Hercegovini. No, istovremeno je to i kompanija koja ima izazove i terete iz prošlosti koji otežavaju da radi na najbolji mogući način, odnosno da ne maksimizira potencijale koji postoje", rekao je Kovačević.

Dodao je kako je činjenica da "BH Telecom" u posljednjih deset godina ima trend pada dobiti, iako je zadnjih nekoliko godina ostvaren marginalni rast.

"Prihodi ne rastu u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da rastu, te troškovi rastu brže nego prihodi. Postoje ozbiljni problemi u korisničkom iskustvu, problemi su i u razvoju infrastrukture za mobilne i internet usluge, ozbiljni su izazovi u naplati potraživanja, problemi su i u procesu nabavke  nismo brzi i učinkoviti te kupujemo skupo i često kupujemo od istih dobavljača. Interne procedure i pravila dominantno imaju prednost nad poslovnim interesima i zahtjevima tržišta. Tu postoji značajan prostor za unapređenje naših procesa", rekao je Kovačević.

Osvrnuo se i na investiranje projekata koji su ocijenjeni kao neadekvatno vođeni poput  "BH Content Laba", "Opa", MY TVa, "Imperije" i "BH Techlab" platforme. Isti su predmet analize nove uprave te će se odlučiti o njihovom statusu u budućnosti.

Rekao je kako svi korisnici "BH Telecoma" zaslužuju visok stepen korisničkog iskustva, prije svega u mobilnoj tehnologiji, internetu i pratećim uslugama.

"U 'BH Telecomu' se ove godine želimo maksimalno posvetiti korisničkom

iskustvu, a to znači da se reorganizujemo tako da masovno, vrlo dinamično i agresivno širimo našu širokopojasnu mrežu kada je u pitanju optika te da

proširujemo kapacitet mobilne mreže kako bi bh. društvo bilo povezano

kvalitetnim internetom. Cilj je da svi naši korisnici imaju kvalitetnu, dostupnu i pouzdanu uslugu koja će cjenovno biti u nivou kvaliteta. Drugi segment je da gradimo različite servise kojima će se bh. društvu pomoći da uđe u digitalni svijet. Kao pojedinci smo dio svijeta, ali Bosna i Hercegovina kao država nije dio digitalnog svijeta iz razloga što se nisu pratili svjetski trendovi. 'BH Telecom' kao pokretač digitalnog razvoja bh. društva ima obavezu da se ovom problemu posveti'', istakao je Kovačević.

Kovačević je rekao i kako pred novim Nadzornim odborom i Upravom "BH Telecoma" postoje ozbiljni izazovi, ali i ozbiljno opredjeljenje da se suoče sa svim tim izazovima, da se pronađu sistemska rješenja kako bi ova kompanija bila ne samo održiva, nego i profitabilna i pozitivno uticala na razvoj BiH i digitalnu transformaciju društva. Vizija novog menadžmenta je da "BH Telecom" bude vodeći digitalni integrator bh. društva, za šta treba i nova strategija kompanije, njena nova organizacija i druge neophodne aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik